Jul i Polen

Jul i Polen firas enligt de katolska traditioner.
                                   image114
Tomten dyker upp redan natten från femte till sjätte December.
Har man varit snäll så får man en fin säck med klappar, godis och frukt.  Har man varit mindre snäll så förutom alla klappar får man också silverglittrande julris i säcken (= det lönar sig inte att vara extra snäll ;-)). Den natten är nog de flesta barn vakna och på sin vakt och kollar efter Tomten. 

                                      image116
Julgranen klär man först på julafton. Julafton är en väntans dag. Barnen  väntar helt enkel på att första stjärnan skall dyka upp på himmelen, för då är det dags för julmat och julklappar.  Beroende på område i Polen så är det Julstjärnan, Stjärnpojke eller Jultomte som kommer med klappar. Det fungerar helt enkelt så att man, som barn står ute och spanar efter första Stjärnan och så plötslig så dyker alla julklappar upp under granen. 
Det måste vara magi eller hur? ;-)

Så där framåt 18:00 sätter man sig vid julbordet som består av minst 12 rätter. Man börjar med att önska varandra "god jul" och delar julbröd med alla vid bordet. Bordet bör vara dukat för en extra person, i fall någon hungrig dyker upp.
Förut så gällde det att fasta på julafton så maten man fick äta var fetsnåll och utan kött men med mycket fisk. Nu är det ok att äta kött, men många fortsätter att ha julbordet utan skinka. Den steker man färdig och äter först på juldagen. Oftast avslutas dagen med ett besök i kyrkan och vid julkrubban kl 24:00 och när man kommer tillbaka så är det redan juldagen och då kan man passa på och äta julskinkan.

Kommentarer
Postat av: Hanneles jul

Kul att läsa, har några polska vänner.

2007-11-14 @ 23:03:06
URL: http://hannelesjul.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0